Kobasijada 2022

      Nema komentara na Kobasijada 2022

09.04.2022. održana je 7. tradicionalna Kobasijada u Domu kulture Prezid.
Cilj manifestacije bilo je okupiti sve zainteresirane u Prezidu i okolici, koji samostalno pripremaju suhomesnate proizvode, po tradicionalnim(starinskim) postupcima pojedinih mikro lokaliteta, bez upotrebe aditiva koji se inače koriste u mesoprerađivačkoj industriji, zbog ocjenjivanje njihovih proizvoda.
Uz to manifestacija je namijenjena i posjetiteljima, održana je prezentacija i ocjenjivanje proizvoda od strane tročlane komisije, te mogućnost konzumacije istih od strane posjetitelja.
Uz navedene suhomesnate proizvode, pripremili smo i domaće nefermentirane kobasice (za kuhanje) koji su bile na raspolaganju posjetiteljima/natjecateljima.

Nakon službenog dijela slijedila je podjela nagrada, degustacija, te zabava uz živu muziku. Svi posjetitelji uz ulaznicu dobili su aperitiv i domaću kobasicu, a prva 3 mjesta nagrade. Zabavljala nas je grupa Trio Asi. Uz to su posjetitelji mogli iskovati i zlatnik sa motivom Prezida i Britvece.
Ovo je bila 7. Kobasijada po redu, sa dosta dobrom posjećenošću.

Ocjenjivanje uzoraka vršilo se u hotelu u Prezidu u srijedu 06.04.2022.Ocjenjivanje su vršili stručni žiri iz Poljoprivredno-šumarskog zavoda iz Slovenije uz suradnju sa KIS Gorski kotar, na čemu im zahvaljujemo.
Uz to su nam pomogli i članovi DVD-a Prezid, Pustnog društva Prezid 1969 i DŠR Gorači. Ukupno je pristiglo 43. uzorka. Objavljen je i članak na index hr portalu.

Ovo je hvalevrijedan događaj koji okuplja ljude iz svih krajeva koji dolaze u namjeri da se zabave i pokažu znanje i umijeće u pravljenju domaćih suhomesnatih proizvoda.
I zato… kobasičari… svaka čast za trud i upornost u promicanju nekih novih aktivnosti u našemu kraju.

Odgovori